KARUNA OOSTENDE
De trainer​
​
In 2008 studeerde ik af als geneesheer-specialist in de psychiatrie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarna volgde ik een 3-jarige opleiding gedragstherapie aan de Universiteit Gent. Toen ik als psychiater begon te werken in het ziekenhuis van Moeskroen vroeg ik mij al snel af hoe ik dit werk zou kunnen volhouden. Hoe zou ik empathisch en geëngageerd kunnen blijven en er zelf niet onderdoor gaan of onverschillig worden, als ik dagelijks met zoveel menselijk leed geconfronteerd werd? Toevallig kwam ik in 2010 in contact met boeddhistische meditatie in het Triratna Boeddhistisch Centrum in Gent. Naast boeddhistische meditatie, toegankelijk voor de moderne Westerse mens, ontdekte ik er ook de seculiere variant, de moderne, wetenschappelijk onderzochte mindfulness beoefening.
​
​
Het principe dat het mogelijk is om de geest systematisch te trainen om aandachtiger te worden, bewuster, helderder, vriendelijker en veerkrachtiger sprak mij heel erg aan. Als ervaren duursporter zag ik een duidelijke parallel met het regelmatig en gericht trainen van het lichaam. Bovendien was er sinds het begin van de jaren 2000, een enorme toename van het aantal wetenschappelijke studies die wezen op de gunstige effecten van mindfulness beoefening bij stress, piekeren, hervalpreventie van depressie en omgaan met chronische ziekten. Mijn eigen eerste meditatie-ervaringen waren nochtans niet bijzonder aangenaam. Ik werd vooral geconfronteerd met de eindeloze stroom aan gedachtenassociaties en de verstrooidheid van mijn geest. Ik had (en heb nog steeds) geen natuurlijk talent voor meditatie.
Met vallen en opstaan bleef ik wel oefenen en merkte ik zelf de gunstige effecten. Dit zette mij aan om in 2015 te starten met een opleiding om mindfulness trainer te worden om deze methode te kunnen gebruiken in mijn werkomgeving en te delen met anderen. Begin 2017 behaalde ik mijn erkenning als "Breathworks" mindfulness trainer. In eerste instantie gaf ik mindfulness initiaties in het ziekenhuis van Moeskroen voor patiënten die hiervoor in aanmerking kwamen, maar ook voor het zorgend personeel dat vaak onder zware druk moest werken. Later startte ik ook groepen voor mensen van buiten het ziekenhuis met stress problemen, langdurige rouwprocessen of fysieke problemen. In 2021 verhuisde ik naar Oostende omwille van familiale redenen.
​
Duursport is sinds 25 jaar een andere pijler voor mijn fysiek en mentaal welzijn (mountainbike, (berg)lopen, wielrennen,...). Sport en meditatie zijn voor mij erg complementair en vloeien soms over in elkaar en helpen mij om diep verbonden te zijn met mijn lichaam, het leven in mij en rondom mij, de mensheid, de natuur en alle elementen.
​
​
Dr Diedrik De Mulder
​
​